Als een werknemer ziek is hebben zowel de werkgever als de werknemer verplichtingen in het kader van de ‘Wet Poortwachter’. De werkgever heeft de plicht zorg te dragen voor een zorgvuldig uitgevoerd re-integratietraject. De werknemer moet er alles aan doen zijn herstel te bevorderen en moet redelijkerwijs meewerken aan zijn re-integratie.
Sigrid Jansen Re-integratie is gespecialiseerd in het begeleiden van werknemers bij het hervatten van eigen of ander werk bij de huidige werkgever, ook wel re-integratie 1e spoor genoemd.
Sigrid Jansen verzorgt de benodigde ondersteuning tijdens het te doorlopen re-integratietraject. Door haar achtergrond als ergotherapeut en jarenlange ervaring in de revalidatie heeft zij expertise in het trainen en coachen van mensen met lichamelijke, mentale en/of cognitieve beperkingen.
Voor wie?
Over het algemeen hervatten werknemers na ziekte zonder veel problemen hun werk. Er zijn echter situaties die extra zorg, specifieke kennis en aandacht vragen; zoals werkhervatting na een beroerte, ongeval, burnout, amputatie, kanker of een hartinfarct. In deze situaties spelen (blijvende) beperkingen of een verandering in functioneren een rol. Dit is van invloed op het oppakken en uitvoeren van werkzaamheden in de eigen functie. In dergelijke situaties is het waardevol om een deskundig re-integratiecoach in te zetten die het traject van werkhervatting bij de eigen werkgever (spoor 1 re-integratie) zorgvuldig en gedegen begeleid.
In eerste instantie moet onderzocht en uitgeprobeerd worden of de werknemer in staat is terug te keren in de eigen functie. In goed overleg tussen werkgever, werknemer, bedrijfsarts en re-integratiecoach wordt besproken hoe de re-integratie start; welke uren de werknemer gaat werken en welke taken hij gaat doen. Doorgaans geeft de bedrijfsarts de kaders aan waaraan de taken moeten voldoen rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen van de werknemer.
Stapsgewijs worden uren en taken uitgebreid en wordt duidelijk waar de werknemer toe in staat is.
Soms blijkt in de loop van de tijd dat terugkeer in eigen (aangepaste) functie niet haalbaar is. Dan moet onderzocht worden welke andere functies binnen het bedrijf aansluiten bij de mogelijkheden van de werknemer. Uiteraard moet er een vacature of formatieruimte zijn voor de betreffende functie wil de werkgever de werknemer daar kunnen plaatsen.
Hoe groter het bedrijf hoe meer moeite het UWV verwacht van het bedrijf dat zij redelijkerwijs een passende functie zoeken voor hun zieke werknemer. Dit kan ook betekenen dat er een aantal taken samengevoegd worden waardoor een passende functie wordt gecreëerd. De werkgever moet deze taken wel structureel kunnen aanbieden.
Sigrid Jansen Re-integratie ondersteunt de werknemer en werkgever bij dit proces.
Traject op maat
Geen werknemer is gelijk, geen situatie het zelfde, iedere baan is anders. Succesvolle werkhervatting vraagt om een aanpak die is afgestemd op de werknemer en zijn omstandigheden; een traject op maat! Hierbij wordt rekening gehouden met eventuele beperkingen op:
- lichamelijk vlak, zoals bijvoorbeeld; inschakelen armen en handen, lopen of staan
- mentaal vlak, zoals bijvoorbeeld; stressgevoeligheid, angst, verliesverwerking, vermoeidheid
- cognitief vlak; geheugen, concentratie, verdelen van aandacht, prikkelgevoelig e.d.
Begeleiding op de werkvloer
Sigrid Jansen komt naar de werklokatie van de werknemer toe. Daar vindt het coachgesprek of de training van handelingen plaats die nodig zijn om het werk uit te voeren. Observatie, training en onderzoek op de werkplek maakt inzichtelijk welke werkwijze de werknemer het best toe kan passen in zijn huidige situatie. Ook contact met collega’s of afstemming met de werkgever wordt hierdoor makkelijker. Voor de werknemer betekent het dat extra belasting wordt vermeden.
Naast het voldoen aan de wet poortwachter besteed Sigrid Jansen aandacht en tijd aan de persoonlijke situatie van de werknemer. De gevolgen van ziekte zijn immens en raken vaak alle facetten binnen het bestaan van de werknemer. De relatie met partner, kinderen, op sociaal gebied, het besef van de verandering in de carrière e.d. vragen tijd en aandacht om bij stil te staan.
Geen beperkingen, wel behoefte aan begeleiding
Ook als een werknemer geen blijvende beperkingen heeft is het zinvol begeleiding in te zetten om werkhervatting soepel, doeltreffend en efficiënt te laten verlopen. Een goede opbouw in uren, aandacht en ondersteuning voor de werknemer tijdens de periode van werkhervatting vergemakkelijken het re-integratieproces. Het ontlast de werkgever, zorgt voor een vast aanspreekpunt, rust en duidelijkheid. Deskundige begeleiding voorkomt onnodige terugval bij de werknemer, dit levert een versnelling van de re-integratie en kostenbesparing voor de werkgever op.